روشی جدید برای از دست دادن وزن بدون رژیم…؟
آیا می دانستید صرف نظر از اینکه چقدر غذا می خورید، بوی مواد غذایی باعث افزایش وزن می شود!
همه ما می دانیم که عطر غذا عامل مهمی در لذت بردن از خوردن آن است. بنابراین تعجب آور نیست اگر ببینیم موش هایی که بطور موقت حس بویایی خود را از دست داده اند وزنشان نسبت به گروه دیگری که حس بویایی آنها فعال است کمتر بالا می رود، در حالی که هر دو گروه از یک رژیم غذایی پیروی کردند. – اما آیا موش های که حس بویایی آنها کار نمی کرد، کمتر غذا خورده بودند؟ قطعا نه، آنها به اندازه موش های دیگر غذا خوردند، اما نتایج بدست آمده نوید روش جدیدی برای کاهش وزن در انسان ها را می دهد.
این مطالعه در دانشگاه برکلی کالیفرنیا توسط پروفسور اندرو دییلین و سلین ریرا انجام شد. آنها با استفاده از ژن درمانی نورون های بویایی در بینی موش های بالغ را برای مدت سه هفته که دوباره توسط سلول های بنیادین فعال شوند، غیر فعال کردند که در این مدت حیوان حس بویایی خود را از دست داد.
در طول دوره آزمایش، هر دو گروه تحت کنترل با یک رژیم غذایی با چربی بالا قرار گرفتند. هرچند که هر دو گروه مقدار مشابهی غذا خوردند، اما موشهایی که حس بویایی آنها از کار افتاده بود، حدود ۱۰ درصد افزایش پیدا کردند، در حالیکه همتایان که حس بویایی آنها سالم بود، افزایش وزنی حدود ۱۰۰ درصد را تجربه کردند!
جالب است که بدانید بعد از بدست آمدن این نتیجه، محققان گروهی از موش های چاغ که حس بویایی آنها سالم بود را مورد آزمایش قرار دادن و به وسیله ژن درمانی حس بویایی آنها را مختل کردند، سپس همچنان با یک رژیم غذایی حاوی مقادیر بالایی از چربی تغذیه کردند، نتایج حاصل بسیار شگفت انگیز بود، موشها وزنشان کم شد و چربی اضافی را از دست دادن بدون اینکه از تودیه عضلانی و یا استخوانی آنها کاسته شود ضمن اینکه مشکل افت گلوکز که به دلیل رژیم های غذایی سخت به وجود می آید و منجر به دیابت می شود در این موشها دیده نشد و سطح گلوکز آنها ثابت بود.
از سوی دیگر، موش هایی که به صورت ژنتیکی حس بویایی آنها مختل شده بود، ثبات وزنی بهتری داشتند و نوسانات افزایش و کاهش وزن در آنها بسیار کمتر بود.
اگر چه دانشمندان هنوز در تلاشند که دقیقا درک کنند چه اتفاقی افتداده است، اما آنها بر این باورند که حیوانات (از جمله انسان ها) هنگام گرسنگی نسبت به بوی غذا حساسیت بیشتری دارند. بنابراین عدم وجود بوی غذا می تواند بدن را فریب دهد که تازه غذا خورده است و همین عامل باعث می شود کالری ها به جای ذخیره سازی مورد استفاده قرار گیرند.
اما متاسفانه در از کار انداختن حس بویایی خطر بزرگی وجود دارد. از بین بردن حس بویایی در موش باعث افزایش شدید سطح هورمون نئودرنالین می شود، در واقع این هورمون، هورمون استرس است که با سیستم عصبی سمپاتیک ارتباط مستقیم دارد. در انسان، افزایش پایدار این هورمون می تواند منجر به حملات قلبی شود. با این وجود، محققان بر این باورند که برای افرادی که دارای چاقی مفرط هستند، اگر تنها برای یک دوره شش ماهه و تحت نظر دکتر متخصص استفاده شود می تواند خطر کمتری داشته باشد.
این مقاله در مجله Cell Metabolism منتشر شده است.
منبع: UC Berkeley