ساخت مواد پوششي از ابريشم براي نگهداري ميوه
از زماني که ميوه اي را خريداري مي کنيد تا زماني که مصرف شود، چقدر از آن خراب مي شود؟ به تازگي به لطف یک پوشش مبتنی بر ابریشم که در دانشگاه تافتز در ماساچوست ساخته شده است، مواد غذايي و ميوه ها را مي توان براي زمان طولاني تري حتي بدون نگه داري در يخچال، سالم نگه داشت. در يک آزمايش توت فرنگی را بدون مواد نگهدارنده و بدون نیاز به یخچال، تا يک هفته تازه و آبدار نگه داشتند.
ابریشم به عنوان یکی از برترين مواد طبیعی است که در آن به مقدار زيادي پروتئین نامحلول به نام فيبرون (fibroin) وجود دارد. اين پروتئین توانایی محفاظت از ديگر مواد را دارد. از همين توانايي مي توان براي نگهداري مواد غذايي استفاده کرد، با توجه به ساختار زیست سازگاري مي تواند بصورت امن مواد غذايي را براي استفاده سالم نگهداري کند.
براي آزمايش ابتدا توت فرنگی هاي تازه برداشت شده را چندين بار در محلول ۱ درصد فيبرون غوطه ور مي کنند. سپس آنها را با بخار آب در يک محيط خلاء قرار مي دهند، در اينصورت و در یک فرایند شناخته شده در اثر بخار آب، ورق های کریستالی بر روي توت فرنگي ها تشکيل مي شود، و هرچه اين فرايند تکرار شود، لايه محافظتي ضخيم تر مي شود.
اين کا را مي توان تا رسيدن به ضخامت ۳۵ میکرون هم تکرار کرد، هرچند که در اين مقدار هم با چشم غیر مسلح قابلت ديدن نيست. در این فرايند با توجه به اينکه شدت سرعت تنفس میوه بشدت کاهش ميابد، در نتیجه فرايند فساد ميوه کاهش ميابد. به اين ترتيب مي توان توت فرنگی را به مدت هفت روز در دمای اتاق نگهداری کرد. اما استفاده از اين روش در برخي از ميوه هاي ديگر از جمله موز، باعث کند شدن روند رسيدن اين ميوه مي شود.
البته هنوز مقايسه اي بين طعم ميوه هايي که با اين روش نگهداري شود با روش هايي مثل پوشش هايي که از پکتین، و کیتوزان که از از پوست میگو ساخته مي شود نشده است.
منبع: Tufts University