رژیم غذایی کم گلوتن مرتبط با افزایش خطر ابتلا به دیابت
در سال های اخیر استفاده از رژیم های غذایی فاقد گلوتن محبوبیت بسیاری پیدا کرده است. اما آیا این رژیم برای افرادی که دچار بیماری سلیاک نیستند می تواند مفید باشد؟ یک مطالعه جدید که توسط بنیاد قلب آمریکا صورت گرفته نشان می دهد یک رابطه احتمالی بین رژیم های غذایی کم گلوتن و افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ وجود دارد.
در گزارشی که بر روی مصرف گلوتن و احتمال ابتلا به بیماری سلیاک، توسط مرکز ملی تحقیقات آمریکا از سال ۲۰۱۴ تا کنون انجام شده نشان می دهد که تا یک سوم بزرگسالان در تلاش برای کاهش گلوتن در رژیم غذایی خود بوده اند، با این حال شیوع بیماری سلیاک در ایالات متحده نسبتا ثابت و در حدود ۱ درصد از کل جمعیت بوده است. بنابراین این باور که در بسیاری از مردم وجود دارد که با کاهش و یا حذف گلوتن از رژیم غذایی امکان ابتلا به بیماری سلیاک کاهش می یابد غلط است جدای از اینکه عدم مصرف گلوتن در رژیم غذایی مشکلات دیگری را همراه خود دارد.
محققان دانشگاه هاروارد در بین افرادی که بدون هیچ منع پزشکی اقدام به حذف گلوتن کرده بودند، با توجه به پرونده پزشکی آنها در طی ۳۰ سال گذشته و بیماری های که به آن مبتلا شده بودند و افرادی که در رژیم غذایی خود گلوتن را حذف نرکرده بودند دریافتند که احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ در بین افرادی که گلوتن را از رژیم غذایی خود حذف کرده بودند بسیار بیشتر از افراد عادی می باشد. در این تحقیق از بیش ۲۰۰/۰۰۰ شرکت کننده استفاده شده بود.
بررسی دقیقتر در عادات غذایی از شرکت کنندگان مشخص کرد که کسانی که کمتر گلوتن خوردند، به طور کلی فیبر موجود در غلات کمتری دریافت داشته اند، و همانطور که می دانید کاهش مصرف فیبر خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش می دهد.
مواد غذایی فاقد گلوتن اغلب فیبر و دیگر مواد مغذی کمتری دارند
هرچند که یافته هایی که از این تحقیق بدست آمده به طور کامل قطعی نیست، اما اینکه بدون هیچ مشکل پزشکی مصرف گلوتن را کم و یا قطع بکنیم هیچ مزیتی را برای فرد ندارد.
یک مطالعه دیگر که در سال ۲۰۰۹ دراسپانیا انجام شده بود نشان می دهد که مصرف مواد غذایی فاقد گلوتن باعث کاهش قابل توجه جمعیت باکتری های مفید روده می شود، در حالی که مطالعه دیگری نشان داده است که گلوتن، در واقع باعث افزایش پاسخ ایمنی بدن می شود.
اما آنچه که روشن است، این است که در حال حاضر مصرف گلوتن در بین افراد سالم به شدت کاهش یافته، در حالی که دانشمندان معتقداند که مصرف گلوتن اثرات بهداشتی مثبتی در بدن فرد ایجاد می کند، بنابراین اگر شما جزو آن دسته از افرادی که به بیماری سلیاک مبتلا هستند نیستید، مصرف گلوتن را از رژیم غذایی خود به هیچ وجه حذف نکنید.
منبع: انجمن قلب آمریکا