کباب را با چي بخوريم بهتره!؟
ما ایرانیها کبابخورهای حرفهای هستیم و وقتی بوی پیه آب شده روی منقل کبابی ها به مشاممان میرسد دل از کف می دهیم و هوش و حواس از سرمان می پرد و می خواهیم لزوما یا نان و کباب و ریحان یا چلو کباب چرب همراه سماق ترش و گوجه کبابی و پیاز بخوریم.
اما به شما توصیه می کنیم اگر هوس کباب خوردن دارید در یکی از همین روزهای مفرح بهاری به دل طبیعت بزنید و با رعایت نکات ایمنی در مکان های تفریحی که مجهز به منقل و سایر سور و سات کباب پزی است با توجه به توصیه های زیر خودتان کباب بپزید.
چه گوشتی برای کباب مناسب است؟
هر قسمت از گوشت دام برای تهیه یک غذای خاص کاربرد دارد؛ مثلا گوشت سینه و دنده برای آبگوشت، ران برای خورش، سردست برای چرخ کردن و فیله و راسته که لطیف تر بوده و بافت تردتری دارد برای کباب انتخاب می شود.
توجه به این نکته ضروری است، تعدادی از رستوران ها بخصوص رستوران های بین راهی برای کاهش هزینه گوشت کبابی از قسمت هایی از گوشت که بافت پیوندی ضخیمی دارد، استفاده می کنند.
در نتیجه کبابی همچون برگ سفت و غیرقابل جویدن می شود. برای نرم شدن کباب کوبیده هم مقداری چربی های بدن دام همچون پیه و دنبه و گاهی احشای چرخ شده مرغ را به آن اضافه می کنند. برای ترد و پفکی شدن کوبیده از جوش شیرین یا پودرهای تجزیه کننده بافت پروتئین استفاده و برای راحت تر به سیخ کشیدن کباب نیز آن را با آرد نان خشک مخلوط می کنند.
باید بدانید جوش شیرین قدرت جذب آهن و کلسیم را کاهش می دهد و گوشت را به غذایی بی خاصیت تبدیل می کند و استفاده از پیه و دنبه موجب افزایش کلسترول و تریگلیسیرید و در نهایت بروز بیماری های قلبی ـ عروقی می شود. در نتیجه بهتر است کباب به صورت خانگی تهیه و تا حد امکان چربی های ظاهری از گوشت جدا شود.
بد نیست بدانید یک سیخ کباب کوبیده ۲۷۰ کالری، یک سیخ کباب برگ ۲۰۰ کالری و یک پرس چلو کباب همراه کره حدود ۱۲۰۰ کالری انرژی دارد. برای کاهش این کالری بهتر است کباب را همراه نان یا نصف چلو میل کنید و از مصرف قسمت های سوخته گوشت و گوجه کبابی اجتناب کنید.
کباب را با چي بخوریم؟
برای نفع بیشتر از آهن مواد گوشتی، انواع کباب را میتوانید با آب نارنج، سالاد، سبزیجات تازه، گوجه فرنگی کبابی، پیاز، فلفل سیاه یا سماق میل کنید تا بهواسطه ویتامین C این مواد، جذب آهن گوشت بیشتر شود.
مصرف ماست، دوغ و کفیر همراه غذاهای گوشتی توصیه نمی شود، چون کلسیم این فرآورده ها می تواند از جذب آهن گوشت بکاهد. اما میتوانید نیم تا یک ساعت پس از صرف غذای گوشتی ماست و دوغ بخورید.
اما اگر مجبور به استفاده از کباب رستوران های بین راهی شدید حتما همراه غذا دوغ و ماست کاکوتی دار، نعنادار یا موسیردار بخورید. چرا؟ چون این چند سبزی ضدعفونیکننده قوی مجاری گوارشی هستند و تا حدود زیادی از خطرات احتمالی گوشت مسموم و فاسد می کاهند. در ضمن برای اطمینان از مغزپخت بودن انواع کباب همیشه مرکز آن را رویت کنید، اگر صورتی یا قرمز رنگ بود بدانید کباب بخوبی نپخته است.
منبع: جام جم