گوشت قرمز؛ آري يا خير؟!
از آنجا که تاکنون در مورد مضرات گوشت قرمز بحث هاي زيادي شده است، يکي از دغدغه هاي مردمان امروز در زمينه ي مصرف مواد غذايي، ابهام درباره مصرف کردن يا نکردن گوشت قرمز است.
ديجيتِ سعي دارد شما را در جريان آخرين يافته ها درباره مصرف کردن يا نکردن گوشت قرمز قرار دهد.
گرچه تاکنون بحث بر اين بوده است که بين مصرف زياده از حد گوشت قرمز و مرگ و مير ناشي از سرطان و بيماري هاي قلبي و عروقي رابطه ي مستقيمي وجود دارد اما محققين دريافته اند که اين موضوع صد در صد نيست. بلکه علت به وجود آمدن چنين رابطه اي ارتباط مستقيمي با نوع طبخ و ميزان مصرف گوشت دارد. آنها با بررسي نوع طبخ گوشت در اروپا، آمريکا و آسيا دريافتند که از آنجا که اروپاييان کمتر از آمريکايي ها گوشت را به صورت کباب شده استفاده مي کنند و از آنجا که آسيايي ها در رژيم غذايي خود کمتر گوشت مصرف مي کنند بنابراين ميزان ابتلا به سرطان و بيماري هاي قلبي و عروقي نيز در آنها کمتر است. اگر نگاهي به شيوه ي پخت و پز آمريکايي ها بيندازيم، در مي يابيم که در رژيم غذايشان زماني که بحث از مصرف گوشت است، در اکثر موارد نوع طبخ به صورت کبابي را ترجيح مي دهند. مسئله زماني زيان آورتر مي شود که بدانيم گوشت هاي فرآوري شده را بيشتر مي پسندند. بد نيست بدانيد که گوشت هاي فرآوري شده خطر ابتلا به سرطان و بيماري هاي قلبي و عروقي را بسيار بالا مي برند.
از سوي ديگر يافته هاي جديد نشان مي دهد که بازهم با مصرف زياده از حد گوشت قرمز فرآوري شده، خطر ابتلا به سرطان روده و سرطان پروستات نيز افزايش مي يابد.
گوشت فرآوری شده به وسیله تغییرات بر روی گوشت حیوانات که موجب تغییر طعم و ماندگاری بیشتر آن بیشتر شده است به دست می آید . روش هایی مانند نمک سود کردن ، استفاده از مواد نگهدارنده، تغییر محتوا دادن با افزودنی ها ، مانند تغییر به ژامبون، گوشت خوک، گوشت ادویه زده و دودی شده ، تغییر داده شده به گوشت سوسیس و کالباس ، و همچنین هات داگ (سوسیس) و برخی از سوسیس های معمولی ، همبرگر و گوشت چرخ شده دارای مواد نگهدارنده همه گوشت فرآوری شده به حساب می آید بخصوص اگر آنها را با نمک و افزودنی های شیمیایی حفظ کرده باشند و طبيعي است که مصرف چنين گوشت هايي مي تواند بطور جدي سلامت افراد را به خطر بيندازد.
بنابراين محققين در پي يافتن راه حلي منطقي براي استفاده از گوشت قرمز، به اين نتيجه رسيدند که حذف کامل مصرف گوشت کار درستي نيست بلکه بايد در ميزان مصرف و نوع طبخ آن دقت کافي کرد. آنان مقدار مصرف حداکثر ۳۰۰ گرم گوشت قرمز کم چرب آنهم به صورت آب پز شده را پيشنهاد مي دهند. بديهي است صورت هاي ديگر طبخ مثل کبابي کردن، تف دادن، سرخ کردن، زغالي کردن و استفاده از گوشت هاي فرآوري شده خصوصاً سوسيس و کالباس توصيه نمي شود. بد نيست بدانيد که استفاده از دل، جگر، سيرابي، شيردان و قلوه نيز توصيه نمي شود بلکه گوشت لخم بدون چربي و تازه بهترين گزينه است.
و به عنوان توصيه ي آخر اين که به همان اندازه که نبايد مصرف گوشت قرمز را به کلي کنار بگذاريد بايد جايگزين هايي براي آن در نظر بگيريد که در زير به آنها اشاره مي کنيم:
پروتئين هاي حيواني ديگر مثل مرغ، ماهي، ميگو، گوشت بوقلمون يا شترمرغ، تخم مرغ
لبنيات کم چرب مخصوصاً شير و پنير
حبوبات مثل انواع لوبيا، عدس، نخود، لپه
غلات کامل مثل گندم، جو، جودوسر
پروتئين هاي گياهي خصوصاً سويا
انواع آجيل خام و بدون نمک بخصوص گردو، بادام، پسته و فندق
پس گوشت قرمز، آري اما به شرط رعايت مواردي که ذکر شد!