تولید پروتئین غنی شده خوراکی در آزمایشگاه
این پودر پروتئین خوراکی که در یک آزمایشگاه قابل حمل ساخته شده است می تواند به کمک مناطق گرفتار در قحطی آمده و کمک به تامین منابغ غذایی آنها کند.
پژوهشگران فنلاندی یک پروتئین تک سلولی را با استفاده از جریان الکتریسیته، آب، دی اکسید کربن و گونه ای از میکروب ها در یک آزمایشگاه قابل حمل کوچک تولید کرده اند که علاوه بر امکان استفاده به صورت یک ماده غذایی مغزی به صورت خام و یا همراه با مواد غذایی پخته شده در غذا ها، می توان به عنوان خوراک دام نیز مورد استفاده قرار گیرد.
می توان گفت که کشاورزی همیشه کارآمدترین فرایند تامین مواد غذایی مورد نیاز بشر نیست! زیرا علاوه بر اینکه نیاز به کشتزار های وسیع دارد، مقدار بسیاری از منابع را حدر می دهد در حالی که معمولاً به دلیل استفاده از سموم و آفت کش ها، عوارض زیست محیطی عظیمی را نیز ایجاد می کند. جدای از اینکه معمولاً در تمامی نقاط جهان نیز امکان کشاورزی به دلایل مختلف زیست محیطی وجود ندارد. این نتایج مطالعاتی است که با نام Food From Electricity در ماه اوت سال گذشته به عنوان یک پروژه مشترک بین دانشگاه تکنولوژی لاپنرنتا (LUT) و مرکز تحقیقات فنی VTT فنلاند انجام شد.
به همین دلیل پژوهشگران فندلاندی توانستند با استفاده از یک بیوراکتور که در آن آب، مواد مغذی، میکروب، دی اکسید کربن و جریان الکتریسیته قرار دادند، نوعی پروتئین تولید کنند که می تواند به راحتی تامین کننده مواد غذایی نوع بشر باشد.
جریان الکتریکی باعث الکترولیز آب می شود تا هیدروژن تولید کند. پس از مصرف مواد مغذی توسط میکروب ها، آنها این هیدروژن را به اکسیژن تبدیل می کنند، و نتیجه نهایی آن تولید یک ترکیب پودر مانند خوراکی و مغذی خشک می شود که می توان برای مصارف خوراکی مورد استفاده قرار گیرد.
“Juha-Pekka Pitkänen، دانشمند اصلی از مرکز تحقیقاتی VTT می گوید:” در دراز مدت، پروتئین تولید شده با این روش می تواند جایگزین پروتئین های فعلی شود و در آشپزی و محصولات غذایی مورد استفاده قرار گیرد. پودر تولید شده بسیار مغذی است که حاوی بیش از ۵۰ درصد پروتئین و ۲۵ درصد کربوهیدرات است. بقیه آن را نیز چربی ها و اسیدهای نوکلئیک تشکیل داده اند. می توان سازگاری محصول نهایی را با توجه به موارد مصرف از نظر ارگانیسم های مورد استفاده در هنگام تولید تغییر داد.”
در حال حاضر، برای تولید یک گرم پروتئین حدود دو هفته زمان نیاز است و مقداری که تولید می شود به اندازه یک فنجان قهوه است. محققان می گویند با افزایش کارایی سیستم و تجهیزات تولید می توان زمان تولید این فرایند را تا ۱۰ روز کاهش داد.
جرو آهولا، پروفسور دانشگاه LUT می گوید: “در مقایسه با کشاورزی سنتی، در این روش تولیدی که در حال حاضر ابتدای راه را طی می کند و در حال توسعه است، نیازی به مکان با شرایط کشاورزی، مانند درجه حرارت مناسب، رطوبت و نوع خاصی از خاک را ندارد. در واقع چنین روشی به ما اجازه می دهد که از یک فرآیند کاملا اتوماتیک برای تولید خوراک حیوانات مورد نیاز در یک کانتینر که در مزرعه ساخته شده است استفاده کنیم. در این روش نیازی به مواد کنترل کننده آفات نیست. فقط مواد مورد استفاده در این فرایند مواد مغذی است که در یک فرایند بسته استفاده می شود که به ما اجازه می دهد که از اثرات زیست محیطی مانند ایجاد اختلال در جریان آب های زیرزمینی و یا تشکیل گازهای گلخانه ای که در فرایند کشاورزی فعلی استفاده می شود جلوگیری کنیم. ”
این مطالعه برای سه سال دیگر ادامه خواهد داشت و در آن زمان تیم برنامه ریزی می خواهد با بهبود کارایی رآکتور این سیستم را تجاری سازی کرده و روانه بازار کنند.