کشف ژن هایی که مرتبط با چاقی هستند
شاید شما هم جزء آندسته از افرادی باشید که دوست دارید هرچقدر می خواهید غذا بخورید ولی چاق نشوید! البته افرادی هستند که چنین ساختاری دارند و سیستم بدنی آنها به گونه ای است که به سختی وزنشان زیاد می شود! در حال حاضر تحقیقات جدید شواهدی را نشان می دهد که علت بالقوه چاقی می تواند در برخی موارد عوامل ژنتیکی باشد.
وان بنت و جورج بارت گلر استاد بیوشیمی از دانشگاه دوک می گویند: “این باور مشترک در زمینه چاقی وجود دارد که عدم درست کار کردن مرکز کنترل اشتها در مغز می تواند موجب چاقی در افراد شود، اما تحقیقات جدید نشان می دهد که این همه علت ها نیست.
بیش از ۳۰ سال پیش تحقیق بر روی یک ژن تازه کشف شده به نام ankyrin-B انجام می شود که نشان می داد در تمامی بافت های بدن فعال است و جهش درآن ژن به بیماری های مختلفی در انسان مرتبط است. چند سال پیش، دانشمندان ارتباطی بین آریتمی قلبی و جهش های ankyrin-B را بررسی کردند که یکی از دانشجویان متوجه شد موش هایی که دچار جهش ژنی شده اند دارای وزن بیشتری نسبت به همنوعان سالم خود می باشند!
پس انجام برخی بررسی ها در موش ها، تیم به سرعت تأیید کرد که جهش های ژنتیکی در واقع باعث می شوند موش ها چاق شوند. اما پازل هنوز حل نشده بود، همانطور که بنت می گوید، “ما هنوز هم نمی دانستیم که این ژن واقعاً تاثیر گذار است.”
جدیدترین تحقیقات، مکانیسم کلیدی را توضیح می دهد که چگونه تغییر این ژن خاص باعث افزایش وزن می شود. آنها دریافتند که با تغییر یا حذف کامل ژن ankyrin-B موجب تحت تاثیر قرار گرفتن پروتئین Glut4 می شود، این پروتئین میزان گلوکز وارد شده به سلول های چربی را کنترل می کند. هنگامی که ankyrin-B تغییر می کند سیل عظیمی از گلوکز به سرعت وارد سلول های چربی شده که موجب بزرگ شدن و چاقی می شود.
تخمین زده می شود که ۱٫۳ درصد آمریکایی های اروپایی تبار و ۸٫۴ درصد آمریکایی های آفریقایی تبار نوعی جهش در ژن ankyrin-B را دارند که به همان اندازه احتمال چاق شدن این افراد نسبت به دیگر افراد بیشتر است.
بنت می گوید: “این ژن می تواند پزشکان را قادر به شناسایی افرادی که در معرض خطر چاقی هستند بکند تا با کم کردن کالری دریافتی و تحرک بیشتر مانع از افزایش و زن و چاقی در آن ها شوند.
مرحله بعدی تحقیق این است که این یافته ها را در بخش های بزرگتری از جمعیت عمومی مورد بررسی قرار دهند.
این مطالعه در مجله Proceedings of the National Academy of Sciences ایالات متحده آمریکا منتشر شده است.
منبع: دانشگاه دوک