تولید برنج بنفش با غلظت آنتی اکسیدان بالا
دانشمندان چینی بر پایه علم ژنتیکی توانستند نوعی برنج بنفش که غنی از آنتی اکسیدان ها می باشد را تولید کنند.
برنج سفید معمولاً ارزش غذایی چندانی ندارد، به طوری که اگر می خواهید ارزش غذایی آن را بالا ببرید بهتر است از دیگر برنج ها مثل برنج قهوه ای یا قرمز استفاده کنید. اما حالا که دانشمندان چینی بر اساس علم ژنتیکی توانسته اند برنج بنفش که سرشار از آنتی اکسیدان می باشد را تولید کنند، می تواند جایگزینی برای انواع برنج های دیگر باشد، زیرا مصرف آن ممکن است خطر ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی را کاهش دهد.
مزیت تغذیه ای اضافه شده به این برنج جدید موجب افزایش سطح آنتوسیانین ها شده است. این ترکیبات نه تنها باعث افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی می شوند، بلکه به کاهش خطر ابتلا به سرطان، بیماری های قلبی و دیابت نیز ارتبط تنگاتنگی دارند.
این اولین بار نیست که دانشمندان تلاش کرده اند برنج را با سطوح آنتوسیانین بالاتر بسازند، اما تلاش های انجام شده از طریق مسیرهای پیچیده بیوسنتز قبلی معمولاً به نتیجه دلخواه نرسیده بودند. به همین دلیل محققان دانشگاه کشاورزی جنوبی چین ابتدا بررسی کردند کدام ژن ها به تولید آنتوسیانین در گونه های مختلف برنج مرتبط می باشند.
ژاپنی ها قبلاً با تولید برنج های Indica توانایی تولید آنتوسیانین را در برنج ها ایجاد کرده بودند. اما دانشمندان چینی با جداسازی ژن های معیوب و جایگزینی آنها با ژن های سالم توانستند یک سیستم انباشتگی transgene ایجاد کنند که می تواند هشت ژن مختلف آنتوسیانین را در دانه برنج اضافه کند، به این ترتیب برنج تولید شده دارای سطوح بالاتری از ترکیب آنتی اکسیدان بوده که به رنگ بنفش در می آید.
گام های بعدی برای این گجروه از محققان چینی شامل بررسی چگونگی شرایط ایمنی برنج بنفش برای مصارف غذایی است و اینکه آیا از این روش می توان در مورد سایر غلات نیز استفاده کرد. در نهایت، محققان می گویند این تکنیک می تواند برای افزایش سطح مواد مغذی و یا مواد شیمیایی دیگر در گیاهان استفاده شود.
این تحقیق در مجله مولکولی Plant منتشر شده است.
منبع: دانشگاه کشاورزی جنوب چین از طریق Science Daily