در رژیم ها،مغز مانع چربی سوزی در بدن می شود!
مطالعات جدید نشان می دهد که در مغز مکانیسمی وجود دارد که به طور مستقیم مانع از سوزاندن چربی در بدن زمانی که کالری دریافتی کاهش می یابد، می شود.
بسیاری از افرادی که با چاقی مبارزه کرده اند این حس را به خوبی درک می کنند که ابتدای رژیم غذایی وزن زیادی کم می کنند ولی بعد از گذشت چندین روز این روند کاهش یافته و یا در برخی مواقع متوقف می شود. تحقیقاتی که به تازگی در دانشگاه کمبریج انجام گرفته نشان می دهد که مغز در پی کاهش دریافت کالری روند سوزاندن چربی را در بدن پایین آورده تا کمبود انرژی دریافتی را جبران کند.
دکتر کلمنس بلوت مدیر این پروژه می گوید:”ما می دانیم که در مغز باید یک ترموستات تنظیم کننده کالری وجود داشته باشد، اما اینکه رابطه سوزاندن کالری و تنظیم آن با مقدار غذایی که خورده می شود همیشه مثل یک راز بوده است.”
دانشمندان می گویند در یک گروه از سلول های عصبی واقع در هیپوتالاموس که کار تنظیم اشتها را انجام می دهند یک نورون به نام “نوروپپتید” (AGRP) آگوتی وجود دارد، در صورتی که توسط سلول های عصبی AGRP تحریک شود احساس گرسنگی در فرد به وجود می آید، و برعکس هنگامی که این نورون ها تحریک نشوند، نتیجه آن بی اشتهایی شدید است.
بر همین اساس دانشمندان با استفاده یک موش اصلاح ژنتیکی شده روشی را برای توسعه یک فرایند مانند سوئیچ نورون AGRP برای روشن و خاموش آن دست یافتند، در حالت عادی این نورون ها با توجه به اندازه گیری درجه حرارت بدن تغییر می کند و یک پروکسی شناخته شده برای مصرف انرژی را انجام می دهند. آنها دریافتند که هنگامی نورون AGRP در غیاب غذا فعال شد، سیگنال هایی برای بدن به منظور محدود کردن مقدار کالری مصرفی و سوزاندن انرژی ارسال می شود. و زمانی که مواد غذایی به بدن می رسد، سلول های عصبی AGRP غیرفعال شده و انرژی مصرفی دوباره افزایش می یابد.
دکتر بلوت می گوید: “یافته های ما نشان می دهد که یک گروه از نورونها در مغز هماهنگ کننده اشتها و صرف انرژی می باشند، و می توانند سوئیچ روشن و خاموش برای سوزاندن کالری ذخیره شده و در دسترس در بدن باشند. اگر مواد غذایی در دسترس باشد، مصرف کالری بالا می رود و اگر مواد غذایی در دسترس نباشد، بدن ما به حالت صرفه جویی رفته و سوزاندن چربی را متوقف می کند.”
در حالی که این مکانیزم یک روش تکاملی برای کمک به حفظ انرژی در زمان هایی که از نبود غذا رنج می بریم مانند دوره های طولانی قحطی برای زنده ماندن بسیار موثر است، اما درک این موضوع در شرایط امروزی که بسیاری از افراد در کشورهای توسعه یافته تنها برای کاهش وزن به دنبال محدود کردن چنین محرک هایی هستند بی معنی می باشد!
دانشمندان توصیه می کنند افرادی که می خواهند از رژیم غذایی که می گیرند نتیجه بهتری دریافت کنند باید ترکیبی از یک رژیم کم کالری به همراه ورزش را در برنامه کاری خود قرار دهند تا در تداوم این شرایط به نتایج مطلوبی برسند ضمن اینکه به مرور زمان که کالری دریافتی در رژیم غذایی بدون تغییر در اندازه غذا، کاهش می یابد میزان پیامی که توسط سلول های عصبی AGRP به بدن ارسال می شود کاهش یافته و روند چربی سوزی بهتر انجام می گیرد.
این مطالعه در مجله Elife منتشر شده است.
منبع: دانشگاه کمبریج