خواص، مضرات و ارزش غذایی پیاز
پیاز بخشی از خانواده آلیوم از سبزیجات و گیاهان است که در این خانواده سیر، پیازچه و تره فرنگی نیز قرار دارد. گیاهان و سبزیجات موجود در این خانواده برای قرن های متمادی نه تنها به خاطر خواص و ویژگی های منحصر به فرد آن بلکه به خاطر خواص درمانی کشت می شوند. پیاز داراي اندازه، شکل، رنگ و طعم متفاوتی است. متداول ترین نوع پیاز، پیاز قرمز و سفید است. طعم پیاز نیز از شیرین به تلخ متغییر است.
اطلاعات تغذیه ای پیاز:
پیاز سرشار از مواد مغذی است. این ماده اگرچه کالری اندکی دارد اما مواد مغذی فراوانی همچون ویتامینها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان را در خود دارد. یک پیمانه پیاز خرد شده به طور تقریبی ۶۴ کالری، ۱۵ گرم کربوهیدرات، ۰ گرم چربی،۳ گرم فیبر، ۷ گرم قند، دو گرم پروتئین دارد. این ماده همچنین حاوی ویتامین C ، B6 و منگنز است. پیاز حاوی مقادیر اندکی از کلسیم، آهن، فولات، منیزیم، سولفور، فسفر و پتاسیم است.
مزایای پیاز برای سلامتی:
مصرف انواع مختلفی از سبزیجات و گیاهان می تواند خطر ابتلا به بیماری ها را کاهش دهد. مطالعات انجام شده نشان می دهد مصرف موادی همچون پیاز می تواند خطر ابتلا به چاقی، دیابت و بیماری قلبی را کاهش دهد.
ضد سرطان:
سبزیجاتی که در خانواده آلیوم قرار دارند می توانند خطر ابتلا به سرطان به خصوص سرطان معده و روده را کاهش دهند. مزایای این گیاهان معمولا به خاطر وجود ترکیبات سولفوری است. اگرچه مکانیسم دقیق این ترکیبات هنوز مشخص نیست اما فرضیه ها بر این است که پیاز حاوی موادی است که مانع از رشد تومورها می شود. پیاز همچنین منبع خوبی از آنتی اکسیدان و ویتامین C است که به بدن کمک می کند در برابر رادیکال های آزاد مبارزه کند.
سرطان روده:
مصرف فیبر در رژیم غذایی می تواند خطر ابتلا به سرطان روده را کمتر کند.
سرطان پروستات:
در یک مطالعه منتشر شده توسط مجله موسسه ملی سرطان، رابطه بین سبزیجات قرار گرفته در خانواده آلیوم و سرطان پروستات مورد بررسی قرار گرفته است. این مطالعات نشان می دهد که مصرف سبزیجات این گروه می تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد.
سرطان معده و مری:
مصرف مکرر سبزیجات خانواده آلیوم، می تواند خطر ابتلا به سرطان معده و مری را کاهش دهد. مطالعات مختلف نشان می دهد مصرف این سبزیجات تاثیر بسیار موثری بر روی سرطان دارد.
خواب و خلق وخو:
فولاتی که در پیاز یافت می شود می تواند در درمان و پیشگیری افسردگی موثر باشد. این کار معمولا از طریق جلوگیری از تشکیل هموسیستئین اضافی در بدن انجام می شود. هموسیستئین اضافی با تولید هورمون های خوب همچون سروتونین ، دوپامین و نوراپی نفرین تداخل ایجاد می کند.
پوست و مو:
مصرف مقدار کافی از ویتامین C می تواند به تشکیل کلاژن کمک کند و ساختار خوبی به پوست و مو بدهد.
چگونه پیاز را در رژیم غذایی خود بگنجانیم؟
به دنبال پیازهای محکم و تازه باشید. معمولا پیاز می تواند طعم خوبی به غذاهای مختلف بدهد. شما می توانید پیاز را به صورت سرخ شده، تفت داده شده یا گریل شده مصرف کنید.
تذکرات مهم:
ترکیبهای سمی و مسمومیت زایی در جوانه پیاز وجود دارد که می تواند سرطان زا باشد، بنابراین از مصرف پیاز جوانه زده پرهیز کنید یا اینکه قسمتی را که جوانه ندارد، مصرف کنید.
مضرات:
پیاز چون گرم است برای کسانیکه طبع گرم دارند مضر است و اسراف در خوردن آن موجب فراموشی و سردرد می شود. از مصرف پیاز در دوره شیردهی بپرهیزید زیرا علاوه بر نفخ زا بودن تاثیرات زیادی بر طعم شیر داشته تا جایی که با بدبو و بدطعم کردن شیر موجبات امتناع شیرخوار از مصرف شیر را فراهم خواهد کرد. مصرف زیاد آن می تواند منجر به سوزش سر دل شود.
در خاتمه برای اینکه بوی پیاز شما را ناراحت نکند و اشک از چشمان شما جاری نشود میتوانید پیاز را زیر آب شیر پوست بگیرید یا اینکه پیاز را در داخل ظرف بزرگ آب قرار دهید و در آب آن را پوست بکنید.
پیاز خام فعالیت معده را زیاد میکند و در نتیجه ترشح اسید کلریدریک را تشدید می کند. بنابراین کسانیکه ناراحتی معده دارند ممکن است سوزش و درد در معده خود حس کنند. اینگونه اشخاص باید پیاز پخته مصرف کنند که ترشحات دستگاه هاضمه را منظم کرده اشتها را زیاد و دل درد و نفخ معده را درمان می کند.
برای آنکه پیاز زود هضم شود و آنهائی که معده حساس دارند بتوانند آنرا بخورند و از خواص آن استفاده کنند باید موقع پختن پیاز مقداری شکر روی آن بریزید، این عمل هضم پیاز را آسان تر خواهد کرد. اگر از بوی پیاز ناراحت می شوید می توانید بعد از خوردن پیاز برای رفع بوی آن باقلا پخته یا گردو و یا نان سوخته بخورید.