چقدر افزایش وزن می تواند ذائقه شما را تغییر دهد؟
محققان دانشگاه کورنل تحقیقاتی انجام داده اند که نشان می دهد وقتی موش ها چاق می شوند، ۲۵ درصد جوانه های چشایی خود را از دست میدهند. این ارتباط بین چاقی و طعم و مزه غذا قبلا در انسان هم دیده شده بود. اما اولین بار است که توضیحی بیولوژیکی برای این پدیده بدست آورده اند.
چند سال پیش جان مورتون از دانشکده پزشکی دانشگاه استنفورد تحقیقاتی را انجام داد که الهام گرفته از بررسی های بالینی وی از افراد چاقی بود که به واسطه عمل جراحی برای لاغر شدن قرار گرفته بودند، این افراد بعد از عمل لاغری حس چشایی قویتری پیدا می کردند و طعم غذا ها را بهتر و دقیقتر تشخیص می دادند. هرچند در آن تحقیقات ۸۷ درصد افراد از بهبود قوای چشایی برخوردار شده بودند، اما در آن زمان هیچ مدرکی مبنی بر وجود تغییرات اساسی آناتومیکی در این افراد وجود نداشت.
در حال حاضر تحقیقات جدید روی موش ها نشان می دهد که افزایش وزن موجب پاسخ التهابی در بدن می شود که باعث کاهش قابل توجه جوانه های چشایی می شود. عمر جوانه های چشایی نسبتا کوتاه است – حدود ۱۰ روز- در بررسی هایی که بر روی موش ها انجام شد مشخص شد که تعداد سلول های پیش گیاه جوانه چشایی در ارتباط با یک رژیم غذایی با چربی بالا که باعث چاقی می شود به شدت کاهش می یابند.
تحقیقات بیشتر نشان داد مکانیسمی پشت این فرایند وجود دارد که باعث می شود جوانه های چشایی در یک فرایند سیتوکین پرولاپلاسمی به نام TNF-alpha افزایش یابد. هنگامی که فرایند تولید TNF-alpha در موش هایی که به واسطه رژیم غذایی با چربی بالا تولید نمی شد، تعداد جوانه های چشایی به شدت کاهش می یابد. اما در مقایسه جوانه های چشایی هنگامی که TNF-alpha به طور مستقیم به زبان موشهای سالم تزریق شد، افزایش می یابد.
فرض این است که اگر این مکانیزم در انسان نیز اتفاق بیافتد، در اثر چاقی حساسیت فرد به مزه ها کاهش یافته و در عوض طعم هایی که دارای قدرت بالاتری می باشند مثل شوری، شیرینی و چربی بیشتر معنا پیدا می کند، یعنی مثلث طلایی فست فودها تقویت می شود!
اما خبر خوب این است که این روند به شکل باورنکردنی یک مکانیسم دو طرفه است، بنابراین فرد می تواند با کاهش وزن قدرت چشایی خود را افزایش داده و حس بهتری از خوردن غذاها را تجربه کند. محققین اعتقاد دارند این کشف می تواند راه های بهتری را برای درمان های چاقی در اختیار پزشکان قرار دهد.
این تحقیق جدید در مجله PLOS Biology منتشر شده است.
منبع: PLOS