کنترل فشار خون بالا با نسخه غذایی
یک موز متوسط، حاوی ۴۵۰ گرم پتاسیم است و بر همین اساس، یکی از قدرتمند ترین داروهای طبیعی برای کنترل فشار خون محسوب می شود.
فشار خون بالا یکی از بیماری های رایج در نقاط مختلف جهان محسوب می شود که به دنبال یک رژیم غذایی ناسالم و کم تحرکی حادث می شود!
در واقه می توان گفت: فشار خون بالا یک وضعیت جسمی است که در آن سرعت حرکت خون در شریان ها از حالت عادی بیشتر است. در این افزایش سرعت عوامل گوناگونی دخیل هستند از جمله می توان به
- استرس مداوم
- مصرف منظم گوشت قرمز و مواد غذایی حاوی کلسترول بالا
- سیگار کشیدن
- مصرف الکل
- پیروی از سبک زندگی کم تحرک
اشاره کرد. و از آنجایی که فشار خون بالا دارای نشانه های آشکاری نیست، معمولاً تشخیص آن وقتی هنوز در مراحل اولیه قرار دارد، دشوار است.
اما در این میان مصرف برخی مواد غذایی و تغییر روش زندگی می تواند تا حدود بسیار زیادی از ابتلا و بروز مشکلات عدیده این بیماری جلوگیری کند.
در ادامه به برخی مواد غذایی که در کاهش فشار خون تاثیر بسزایی دارند اشاره می کنیم
موز
یک موز در اندازه متوسط حاوی ۴۵۰ گرم پتاسیم است. بهتر است بدانید که پتاسیوم یکی از قدرتمندترین داروهای طبیعی برای کنترل فشار خون محسوب می شود. پتاسیم در واقع یک ماده معدنی است. در رگهای خونی پمپ هایی هستند به نام پمپ سدیوم / پتاسیوم که زمانی که فرد نمک زیادی مصرف می کند میزان سدیم در خون زیاد شده و تعادل این پمپ ها به هم می خورد، این امر باعث می شود که بدن برای جبران کمبود پتاسیوم در خون، قلب سرعت حرکت خون را بالا برده تا میران پتاسیوم لازم تامین شود، که این حالت باعث افزایش فشار خون می شود.
اما مواد غذایی دیگری هم هستند که باعث کاهش فشار خون می شوند از جمله آنها می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
تخمه کدو(بدون نمک)
با مصرف دانه کدو تنبل یا همان تخمه کدو متوجه می شوید که مدیریت فشار خون آسان تر می شود. علت این پدیده میزان بالای روی در تخمه کدو می باشد، زیرا روی در معکوس کردن آثار فشار خون بالا تاثیر بسزایی دارد.
در واقع می توان گفت زمانی که بدن به میزان کافی روی دریافت نمی کند، شریان ها انعطاف پذیری خود را از دست می دهند و منجر به شکل گیری التهاب می شود.
تخمه کدو علاوه بر مزه خوبی که دارد منبع خوبی برای تامین مواد مغذی زیر محسوب می شود:
- پروتئین
- اسیدهای چرب
- مواد معدنی
- اسید آمینه ها
تمامی این مواد به عنوان یک ضد التهاب، مرطوب کننده، و ضد انگل عمل می کنند.
سیر
از دیرباز سیر به کنترل کننده فشار خون معروف بوده است. سیر نه تنها به عنوان یک رقیق کننده خون عمل می کند، بلکه در درمان شرایطی از قبیل موارد زیر نیز نقش مهمی دارد:
- سخت شدن شریان ها، یا تصلب شرایین
- حملات قلبی
- بیماری عروق کرونر قلب
میزان بالای ویتامین C، ویتامین B6، و منگنز که در سیر وجود دارد عامل اصلی این حالت است.
ماست
مصرف شیر و فراورده های لبنی که حاوی کلسیم می باشند، هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. زمانی که به طور مرتب از مواد غذایی حاوی کلسیم مثل شیر و ماست کم چرب استفاده می کنید در واقع خطر ابتلا به فشار خون را کاهش می دهید.
ماست طیف گسترده ای از مواد مغذی را در اختیار بدن قرار می دهد، از آن جمله می توان به کلسیم، پروتئین و منیزیم اشاره کرد. همانطور که می دانید کلسیم به طور ویژه به مدیریت فشار خون کمک می کند زیرا pH خون را کنترل می کند. این شرایط بدن را در وضعیت قلیایی حفظ می کند که از افزایش فشار خون پیشگیری می کند.
سیب زمینی
سیب زمینی ها اگر به میزان درست و روش پخت مناسب تهیه و مصرف شوند از جمله مواد غذایی بسیار سالم خواهند بود.
پیش از این اشاره شد که پتاسیم در زمینه کنترل فشار خون نقش مهمی ایفا می کند و سیب زمینی منبع خوبی برای این ماده معدنی محسوب می شود. پتاسیم با پایین نگه داشتن سطوح سدیم به کنترل فشار خون کمک می کند.
افزون بر این، سیب زمینی سرشار از منیزیم است. منیزیم سطح استرس را کاهش می دهد و سیستم ایمنی بدن انسان را تقویت می کند.
دانه هدوانه
دانه های هندوانه به طور معمول دور ریخته می شوند، اما مصرف آنها می تواند برای سلامت انسان مفید باشد. دانه های هندوانه حاوی کورکوربیتین (curcurbitin) هستند. این ماده از عملکرد کلیه پشتیبانی می کند و به گشاد شدن عروق خونی کمک می کند. از این رو، آنها گزینه ای فوق العاده برای مقابله با فشار خون بالا هستند.
همچنین، اگر به آرتریت مبتلا هستید سودمندی مصرف دانه های هندوانه می تواند مضاعف شود.
پیاز
همانند سیر، پیاز نیز ماده غذایی فوق العاده ای برای شریان ها و تمام بدن محسوب می شود. پیاز به بهبود گردش خون کمک می کند و با کلسترول بالا و فشار خون بالا نیز مبارزه می کند.
این توانایی پیاز از آنجا ناشی می شود که این ماده غذایی از محتوای بالای مواد مغذی زیر بهره می برد:
- روغن های ضروری
- ویتامین های B-کمپلکس
- ویتامین E
- ویتامین C
- مواد معدنی (پتاسیم، منیزیم، فسفر، کلسیم، سدیم، گوگرد)
پیاز را می توانید به دستورالعمل های غذایی کم چربی اضافه کنید. همچنین، می توانید از آن در سالاد یا سوپ ها استفاده کنید.